Over het project

“Er is een revolutie gaande in eten, en het gebeurt op straat!!”

Street food is het verkopen en klaarmaken van eten en drinken op straat. Het is gegroeid door het succes van boerenmarkten, festivals en buitenshuis eten in het algemeen. Ook speelt het in op de huidige trend van ambachtelijk eten en de vraag naar buitenlandse gerechten en producten van hoogstaande kwaliteit.

Street Food is ingenesteld tussen de toegevoegde waarde van de voedsel industrie en horeca/catering (diensten). De voedselindustrie en horeca zijn Europa’s grootste omzetposten (€956 biljoen) en werkgevers (4.1 miljoen). Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Spanje hebben de grootste sectoren in handen. In de omliggende partnerlanden tellen deze sectoren voor 6-8% van de economie en 10% van de werkgelegenheid. In heel de EU zijn de statistieken getekend door de nieuwigheid van de sector, maar in 2007 had het Verenigd Koninkrijk 5000 mobiele cateringbedrijven met een omzet van 680 miljoen pond, in 2010 is de omzet zelfs gestegen naar 760 miljoen pond. In Nederland heeft 41% van de ondernemers een voedselbedrijf, wat neerkomt op ongeveer 20.000 full time werknemers.

Toch laat street food tekortkomingen zien in VET voorzieningen. Trainingen focussen op traditionele catering en horeca (bars, restaurants) of voedselwetenschap/hygiene en veiligheid voor winkelverkoop, terwijl de succesformule van street food juist gebaseerd is op kwaliteitsvoedsel voor de fijnproever, creatief inspelen op snel veranderende trends, praktische verkoopvaardigheden en moderne marketingcommunicatiemiddelen zoals social media en GPS. Als je deze vaardigheden mist, kunnen veel mobiele fastfood verkopers de overgang naar Street food niet maken. De straatverkopers die er op dit moment zijn worstelen met het winstgevend maken van hun onderneming en aankomende ondernemers zijn bang om te beginnen.

Street Food: Kansen voor Ondernemers erkent Street food als een snel groeiende sector en wil trainingen verbeteren op gebied van specifieke vaardigheden voor straatverkopers door nauw samen te werken met VET en de voedsel sector. We hebben als doel om praktisch advies en effectieve handvaten te geven aan street food bedrijven.

Het directe doel is om NCASS’s innovatieve website streetfood.org en Gids voor winstgevende catering te converteren en aan te vullen om hiermee een online cursus te ontwikkelen. Deze cursus komt beschikbaar in meerdere talen en kan door verschillende Europese partnerlanden gebruikt worden. De doelgroep van deze cursus zijn straatverkopers die hun vaardigheden willen verbeteren. De cursus is vooral relevant voor jonge ondernemers, immigranten en ondernemers met een agrarische achtergrond.